free html5 templates

Miért utasítja el a Facebook a hirdetésem?

Ez a kérdés szinte hetente felmerül szakmai fórumokon, és elindul a találgatás a kollegák között, holott legtöbbször nagyon is egyértelmű, hogy mi a hiba a hirdetéssel. Aki gyakorlati segítséget szeretne, annak ajánlom ezt a cikket, mert itt példákkal mutatom be az elutasítások gyakori okait.


205 millió fölötti Facebook hirdetés megjelenéssel a hátunk mögött több tucat elutasított hirdetéssel találkoztunk már. Van, amikor ez szinte elkerülhetetlen a hirdetendő termék vagy szolgáltatás jellege miatt, de nekünk mindig sikerült úgy alakítani a kampányokat, hogy azok akkor is elérjék a céljukat, ha egy-egy kreatív nem megy át a Facebook egyre szigorodó rostáján. 
Ha hirdetésed elutasították, és nem érted az okát, fusd át az alábbi listát, hátha megtalálod a választ! A lista folyamatosan bővül.

 1. A FACEBOOK SZÓ SZEREPEL A HIRDETÉSBEN - Sem a hirdetés szövegében, sem a linkben, sem a landing oldalon nem használhatod a facebook szót kis betűvel, hiszen a Facebook egy védjegy, aminek a tulajdonosa jogosan korlátozza a márkanév használatát. 

  PÉLDA:  Nyereményjátékot hirdettünk, ahol a hirdető egy kifejezetten a játék részére létrehozott email címre várta a válaszokat. Sajnos az email cím nem túl szerencsésen ez lett: facebookjatek@...hu >>> A hirdetés elutasítva!

 2. AZ INSTAGRAM SZÓ SZEREPEL A FACEBOOK HIRDETÉSBEN - Az Instagram ugyanúgy a Facebook tulajdona, mint mondjuk a WhatsApp, így nem meglepő módon ugyanolyan szabályok vonatkoznak ezeknek a védjegyeknek a használatára is, mint amit az egyes pontban leírtam.
   
  PÉLDA: Instagram marketinggel, követőgyűjtéssel foglalkozó cég próbált új ügyfeleket találni Facebook hirdetéssel, ami így kezdődött:  "Te használod már az Instagramot vevőszerzésre?" >>> A hirdetés elutasítva!

 3. A FACEBOOK HIRDETÉS LETÖLTHETŐ FÁJLRA MUTAT - Sem a hirdetés szövegében, sem a CTA gombokon nem használhatsz olyan linket, ami bármilyen letölthető fájlra mutat, vagy olyan oldalra, ami letöltést kezdeményez. A legbiztosabb, ha egyszerű weboldalakat linkelsz csak be a hirdetésedben.

  PÉLDA: Nyereményjátékot beharangozó posztot emeltünk ki. A részletes játékszabályzatot  természetesen nem akartuk a posztban leírni, ehyelett egy szépen megformázott pdf fájlban feltöltöttük a hirdető weboldalára, és a poszt szöveg legalján elérhetővé tettük egy szöveges linkkel: "Részletes játékszabályzat itt"  >>> A hirdetés elutasítva!

 4. SOKKOLÓ TARTALOM VAN A FACEBOOK HIRDETÉSBEN - Ez egy igen kellemetlen és meglehetősen szubjektív elutasítási ok, amit sokan nehezen tudnak értelmezni.  Az ok általában a képben vagy a felhasznált videóban keresendő. Robbanás, égés, katasztrófára vagy balesetre, sérült emberekre vagy állatokra csak kicsit is utaló képek nagy eséllyel elutasításra kerülnek, még akkor is, ha a hirdetés teljes tartalma, vagy a hirdetett termék egyáltalán nem nevezhető sokkolónak.

  PÉLDA: Egy vidám musical film kampányában az előzetes hirdetését tiltotta le a Facebook. A trailer első képsorain a főszereplőt ugyanis utcai baleset éri. Jól kivehetően látszik, ahogy egy busz elcsapja őt. >>> A hirdetés elutasítva!

 5. NEGATÍV ÜZENETET HORDOZÓ TARTALOM VAN A FACEBOOK HIRDETÉSBEN - Néha még az előző pontban leírtnál is nehezebb felismerni, hogy mire gondol a Facebook, amikor az emberekben negatív érzéseket keltő reklámok terjesztését állítja le. Jó tipp, ha átnézzük a képeken vagy videóban szereplő embereket. A rémült, sírós, megrettent arckifejezés, a betegség, nyomor, éhezés, emberi szenvedés közvetlen ábrázolása a hirdetés elutasításához vezethet.

  PÉLDA: Egy beteg gyermekek segítésével foglalkozó nonprofit szervezet adománygyűjtő kampányához szívbemarkoló videót készített. Kórházi képek, elesett, beteg gyerekekkel, és kis pityergő arcocskákkal >>> A hirdetés elutasítva!

 6. SZEXUÁLIS TÖLTETŰ A FACEBOOK HIRDETÉS - Azt nyilván mindenki tudja, hogy szexuális szolgáltatás nem hirdethető a Facebookon, mint ahogy a többség azt is tudja, hogy meztelen emberek sem szerepelhetnek a hirdetésekben. De hogy hol kezdődik a meztelenség, azt a Facebook dönti el. Ezzel az indokkal a bikiniben feszítő hölgyeket ábrázoló hirdetést ugyanúgy elutasíthatják, mint a szexi fehérneműket ábrázoló termékfotókat, vagy a kétértelmű helyzetben levő emberpárokat bemutató videókat.

  PÉLDA: Egy tini film reklámjában az egyébként teljesen felöltözött fiú a teljesen betakart lány fölé hajol az ágyban, amikor valaki betoppan a szobába. A 30 másodperces klipből ez csupán egy másodperc ez a jelent >>> A hirdetés elutasítva!

 7. A FACEBOOK HIRDETÉS DISZKRIMINATÍV - A Facebook egyértelműen foglalt állást a nem, a kor, a faji hovatartozás, vallás vagy nemi identitás alapú negatív megkülönböztetés ellen. Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a hirdetés célzásakor nem zárhatunk ki ezeken az alapokon egyetlen csoportot sem a célközönségből, de azt is, hogy a hirdetés szövegében is alaposan meg kell válogatnunk a szóhasználatot, és természetesen a képi és videóanyag sem tüntethet fel ilyen csoportokat negatív színben. 

  PÉLDA: Egy divatüzlet Facebook álláshirdetésben keresett új munkatársat. A hirdetés ezzel a mondattal nyitott: "Fiatal kolleganőt keresünk belvárosi butikunkba..." >>> A hirdetés elutasítva!

 8. A FACEBOOK HIRDETÉS FEGYVEREKET NÉPSZERŰSÍT - Nem valószínű, hogy ez a probléma sok magyar hirdetésnél előfordul, de láttunk már rá példát. Nem kell ugyanis, hogy ténylegesen fegyvereket népszerűsítsen a hirdetés.  Elég, ha olyan szolgáltatásról (pl. késélezés) olyan rendezvényről (pl. Horgász-Vadász Expo) vagy üzletről van szó, ami fegyverekhez köthető. Ha még ehhez olyan fotót vagy videót is használnak a hirdetések, amelyekben fegyverek látszanak, akkor esélyes a tiltás.

  PÉLDA: Innovatív, kiállításokon díjazott, a szakma által is elismert célzó berendezést próbált a hobbi vadászok körében népszerűsíteni a forgalmazó Facebook hirdetésekkel. Értelemszerűen olyan képet választott, amin használat közben, azaz vadászpuskára szerelve látható a kis kütyü >>> Hirdetés elutasítva!

 9. A FACEBOOK HIRDETÉSBEN KÖZELI KÉP VAN EGY TESTRÉSZRŐL - Ez az eset más, mint a hatos pont, amikor a szexuális töltet miatt tiltja le a Facebook a hirdetést, bár legtöbbször itt is fedetlen bőrű emberek szerepelnek a hirdetés fotóján vagy a videóban. Csakhogy ezek a testrészek általában sérültek, például ekcémás, bőrbeteg, fekélyes részt ábrázolnak, és többnyire valamilyen gyógyító - ápoló termék reklámjában szerepelnek. Nos, a Facebook ezeket a megoldásokat nem díjazza, épp ezért a közeli testrészes fotókat érdemes akkor is kerülni, ha azok egészségesek, és semmilyen közük nincs bőrápoló termékekhez. 

  PÉLDA: Egy egészség - életmód témájú magazin saját Facebook oldalán a szokott módon próbálta nyár eleji aktuális cikkét népszerűsíteni. A téma az egészséges napozás volt, a cikkhez választott kép pedig egy napégéses, vörös férfihátat ábrázolt >>> A hirdetés elutasítva!
 10. A LANDING OLDALON TILTOTT TERMÉK HIRDETÉSE JELENIK MEG - A Facebook nem csak azt figyeli és korlátozza, hogy a saját oldalain milyen termékek hirdetései jelenhetnek meg, hanem azt is, hogy a hirdetésekre kattintó felhasználók milyen oldalra jutnak. Ha például ezen a landing oldalon jelennek meg a Facebookon tiltott termékek hirdetései (pl. fogyasztószerek, fegyverek, drogok, stb.) azt ugyanúgy a reklámszabályok megsértéseként kezelik, mintha a hirdetésben jelentek volna meg ezek a termékek. 

  PÉLDA: Egy közismert médiaoldal FB hirdetései olyan landing lapra vezettek, ahol szűretlenül jelentek meg mindenféle más hálózatból származó Display hirdetések, köztük fogyasztószerek és szerencsejáték hirdetések is. A Facebook emiatt véglegesen lezárta a lap oldalát, amely így több százezer követőjét vesztette el.

Elérhetőségek

Email: info@mcgdigital.eu
HU: +36 (30) 9337719
UK: +44 (77865) 91015